top of page
Zoeken

Deze tips helpen je om een parfum voor iemand anders uit te zoeken

Bijgewerkt op: 28 feb. 2021


Cadeautjes kopen voor iemand vind ik een van de leukste dingen om te doen. Dat geldt zeker ook als dat cadeau parfum is, maar dat maakt het ook wat lastiger. Want een geur is zó smaakgebonden. En, wat bij de een lekker ruikt, hoeft bij een ander helemaal niet lekker te ruiken. Ik ging naar mijn favoriete parfumerie om me te laten adviseren over hoe je een perfecte parfum voor iemand anders kan uitzoeken. En wat denk je: het is lang niet zo moeilijk als je dacht!


"Het loont echt om naar een goede parfumerie te gaan, waar verkopers met veel vakkennis en ervaring staan"

Zelf had ik al een paar tips bedacht, maar ik kwam toch niet heel ver. Omdat ik bij Babbassu altijd heel fijn geholpen word, en omdat ze alleen maar bijzondere parfums van mooie huizen verkopen, ging ik naar hun winkel op de Spuistraat. Expert Arlene stond klaar om deze geweldige tips met mij – en met jullie – te delen.
What’s your favorite?

Deze had je wellicht ook zelf bedacht, maar het is absoluut een goed begin: kom erachter wat iemand z’n favoriete geur is. Als je weet welk parfum diegene gebruikt, kan je ernaar Googlen en de geurnoten ervan opschrijven. Aan de hand hiervan kan je op zoek gaan naar een parfum met dezelfde geurnoten.

Wat ook helpt, is als je weet wat voor ‘geurtjes’ iemand lekker vind, dus bijvoorbeeld de geur van citroen, of misschien wel kokos. Of weet je dat iemand echt heel slecht gaat op de geur van vanille? Allemaal handig om te weten!

Vertel de verkoper die jou helpt kort iets over de persoonlijkheid van jouw vriend/vriendin/voor wie het geurtje ook is. Een heel uitbundig persoon houdt wellicht ook wat meer van een uitbundige geur, dan een ingetogen iemand. Denk hierbij ook aan kledingstijl.
Op safe spelen

Ken je degene voor wie je het parfum koopt (nog) niet zo goed? Dan kan je op safe spelen met een geur die ‘altijd goed is’. Van de commerciele geuren zijn La Vie Est Belle van L’ancôme en Sauvage van Dior hier voorbeelden van. Je moet je natuurlijk wel afvragen hoe leuk het is om zo’n parfum te geven, aangezien de halve wereld al zo ruikt.

Een beter idee van op safe spelen, is een product kopen in de geurlijn van iemands parfum. Dus een bodymist, lotion of zelfs een geurkaars die hetzelfde ruikt als de favo geur va jouw ontvanger.

"Bij een goede parfumerie worden vaak vooral ‘niche’ geuren verkocht. Top als je niet wilt ruiken zoals iedereen, en op zoek bent naar een unieke geur"Unieke geur

Ik ben echt niet vies van commerciële merken, maar er is zo veel meer dan dat te krijgen. ‘Niche parfums’ noemen ze dat, en als je het nog niet kent gaat er een wereld voor je open. Deze geuren worden vaak exclusief verkocht en hiermee kom je écht met een bijzonder cadeau.


Weet je niet precies wat ‘niche parfum’ inhoud? Logisch! Scroll helemaal naar beneden*, dan leg ik het je uit =)


Heel veel synthetische geuren (commerciële geuren) ruiken hetzelfde, en omdat niche geuren minder synthetisch zijn hebben ze een unieker karakter. Het beste dat je hier kan doen is ook weer: ga naar de winkel en ruiken maar!


"Wist je dat er altijd potjes met koffiebonen staan om tussendoor aan te snuffelen, zodat je geur weer geneutraliseerd wordt?"

Er is een reden dat je een parfum test op zo’n kartonnetje: op jouw huid kan een geur namelijk heel anders uitpakken dan bij degene aan wie je het geeft. De meest ‘neutrale’ beleving krijg je dus door het op een stukje papier te ruiken. En ook dan moet je op 3 dingen letten:

  • als eerste ruik je de topnoten. Dit is vaak heel aromatisch en citrus-achtig. Vorm niet meteen je mening maar wacht nog even, want..

  • dan komen de hartnoten naar boven, de geur die voor herinnering gaat zorgen. Dit kunnen vaak hout- of poederachtige noten zijn. Het blijft uren op de huid of zelfs dagen (op kleding) zitten

  • tot slot zijn de basisnoten bepalend voor hoelang een geur blijft zitten. Vaak zijn dit amber of musk tonen.


Wanneer je een geur test ruik er dan even aan, laat het een paar minuten voor wat het is en ruik dan opnieuw. Nu mag je echt je mening vormen ;) Waarschijnlijk kom je erachter dat de geur zich ontwikkeld heeft en toch echt anders ruikt dan in die eerste seconden.

Oke! Ben je eruit? Een mooi parfum is nou niet het goedkoopste cadeau dat je iemand kan geven dus ik snap dat het, ondanks al deze tips, alsnog even spannend is bij de kassa.


Nu komt de ALLERBESTE tip OOIT!

Laat het parfum mooi inpakken en laat een tester op de verpakking plakken. Zo kan degene die het krijgt de geur uittesten zonder de verpakking te openen. Als het dan echt niet bevalt, kan het altijd nog geruild worden (dat gaat natuurlijk niet als de verpakking wel open is geweest). Typisch gevalletje van ‘hoezo heb ik dat niet eerder bedacht?!’. Soms is het leven zo simpel lieve mensen ;)
aankoop babassu

Ik liep erg content de deur uit met de geweldige geur 'Tantrico' van het merk Laboratorio Olfattivo die ik Pat voor z'n verjaardag gaf. Ik had de tester al eens voor hem meegenomen dus ik wist dat ik hiermee een goede beurt zou maken. ZO tof om te zien hoe enthousiast hij was! En zoooo lekker hoe hij ruikt haha.

* Uitleg niche parfums

Niche parfums zijn een alsmaar groeiende trend in de industrie. Het zijn bijzondere parfums die nauwelijks bij grote ketens te vinden zijn, omdat ze alleen bij exclusieve winkels verkocht worden. De bijzondere (vaak grotendeels natuurlijke) ingrediënten en lage productieaantallen zorgen ervoor dat deze parfums een serieus prijskaartje hebben. De meeste van deze niche parfums zijn complexer dan de commerciële geuren: er zitten meer ingrediënten in en pure geurnoten, waardoor de geurcomposities spannend en uniek zijn. Synthetische (namaak of fabrieks-) parfumnoten worden veel minder verwerkt in dit soort geuren, en daar is de levensduur op de huid weer afhankelijk van. Niche parfums worden gecreëerd door zelfstandige parfumeurs die zich niet aan de regels van grote commerciële huizen (zoals de bekende fashion merken met parfums) hoeven te houden. Je snapt dat dit de creativiteit, en authenticiteit van de geuren absoluut ten goede komt.

Bron: Parfumado


Een kleine toevoeging van Arlene:

Synthetische geuren ruiken meer hetzelfde. Niche geuren minder synthetisch en ruiken daarom unieker. Bij huizen die niche geuren ontwikkelen worden vaak 'neuzen' betrokken, die een geur componeren. Er worden andere ingrediënten gebruikt, vaal veel meer natuurlijk. Niet in alle gevallen, omdat bepaalde ingrediënten verboden zijn of echt veel te kostbaar - dan wordt dus alnog voor de synthetische variant gekozen.

De prijs van een niche parfum heeft ook veel met de met concentratie te maken: de geuren zijn veel geconcentreerder, dus in verhouding meer ingrediënten, en blijven daarom ook veel langer hangen.

Een goed voorbeeld van synthetisch - natuurlijk: Ambroxan is ‘neppe’ tegenhanger van Amber.DANK aan Babassu (en speciaal aan Heidi & Arlene) voor het delen van hun expertise, en het altijd fijne bezoek. Babassu heeft meerdere filialen, waaronder de mooie winkel van de foto's aan de Amsterdamse Spuistraat. Ze zijn gewoon open en ik kan je zeker aanraden eens een bezoek te brengen.Babassu


440 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page