Zoeken

Reis mee naar Zakynthos en ontmoet de Caretta Caretta schildpad

Het is een van de meest unieke wezens van de zee, met de allermooiste naam: de Caretta Caretta – oftewel zeeschildpad – maakt de blauwe wateren van Zakynthos extra mooi.


Wakker worden voordat de zon op is...

Afgelopen augustus genoot ik van een fantastische vakantie op het Griekse eiland Zakynthos. Voor mij voelt Griekenland als thuis; ik kwam voor het eerst op Kreta toen ik 6 was, en heb daarna nog vele mooie delen van het land mogen ontdekken. Inmiddels spreek ik zelfs een klein beetje de taal. Voor mijn vriend was het zijn eerste ervaring met het Griekse. Het was bij voorbaat al een bijzondere trip voor ons; we kennen elkaar nog niet zo lang en gingen voor het eerst samen op vakantie.


Tijdens een van onze laatste dagen maakten we iets heel bijzonders mee: we mochten met 2 dames van het Zante National Marine Park mee om te zien hoe zij hun werk uitvoeren.
Het symbool van Zakynthos

De Caretta Caretta is een graag geziene gast op Zakynthos. Om te zorgen dat dat zo blijft, en de zich schildpadden in alle rust kunnen voortplanten, heeft het Marine Park een programma opgezet om deze prachtige dieren te beschermen. Op een eiland waar jaarlijks zoveel toeristen komen, kan je je voorstellen dat de stranden druk bezet zijn. Laat dit nu precies de plek zijn waar de zeeschildpadden hun eitjes leggen. Om ervoor te zorgen dat de nesten beschermd worden, worden er een soort houten ‘kooitjes’ overheen geplaatst. Zo kan niemand per ongeluk op een nest met eitjes gaan staan.
Een zeeschildpad heeft een bijzondere manier van zich voortplanten. Vrouwtjes produceren, wanneer ze volwassen zijn, om het jaar 3 tot 5 nesten. Een nest bestaat uit 80-120 eitjes. De aanstaande moeder maakt een kuil met haar poten, legt hier de eitjes (die op ping-pong ballen lijken) in en begraaft het dan weer. Na gemiddeld 2 maanden komen de eitjes uit. Het meest bijzondere is dat het geslacht van de jonkies wordt bepaald door de temperatuur van het zand: boven de 29C worden het vrouwtjes en daaronder worden het mannetjes. Omdat de eitjes opgestapeld liggen in het nest, kan het heel goed zijn dat de temperatuur binnen het nest verschillend is en dat de geslachtsverdeling 50-50 is.


Wanneer de eitjes uitkomen gaan de babyschildpadden instinctief op het licht af. Oorspronkelijk op het licht van de maan, maar in de praktijk is dit vaak het licht van een stad. Toen we op Marathonissi eiland waren (het eiland tegenover Zakynthos, en de plek waar de Caretta Caretta graag haar eitjes legt) was heel duidelijk te zien dat de sporen van de jonkies naar één kant van het eiland leidden: de plek waar aan de overkant van het water de lichtjes van Zante town te zien waren.